Националната галерия представя изложбата 25 години и 5 теми по-късно Ретроспектива

...
Националната галерия представя изложбата 25 години и 5 теми по-късно Ретроспектива
Коментари Харесай

25 години и 5 теми по-късно: Ретроспектива на Институт за съвременно изкуство – София |

Националната галерия представя изложбата " 25 години и 5 тематики по-късно Ретроспектива на ИСИ – София ". Откриването е на 29 септември, вторник, от 17.00 до 20.00 часа, Вернисаж (при съблюдаване на всички противоепидемични ограничения и следен достъп).

Институт за модерно изкуство (ИСИ) – София е измежду най-дълго съществуващите и дейни неправителствени организации, занимаващи се с образно изкуство в България. Неговата история е тясно обвързвана с развиването на арт-сцената ни в последните десетилетия, а нейното самообразоване, отваряне и позициониране в света - с някои от най-забележимите ѝ явявания в локален и интернационален подтекст. Неформално институтът е основан през 1993 след първото от доста години насам групово „ национално “ присъединяване, с куратор Лъчезар Бояджиев, в 3-то Истанбулско биенале „ Производство на културни разлики “, 1992. Сдружението на изкуствоведи и художници е записано през 1995.

През годините неведнъж се отбелязва, че спецификата на ИСИ – София спрямо голям брой сходни, самовъзникнали след рухването на „ желязната завеса “ организации, е в опазването на салдото сред самостоятелните креативен ползи и поддържащата групова атмосфера на доверие.

Юбилейният изложбен план „ 25 години и 5 тематики по-късно “ претърпя доста промени заради пандемията от COVID-19, само че удостовери определението, обещано преди 20 години от фамозния съветски куратор Виктор Мизиано: „ Общността на доверието е директна реакция по отношение на лудата динамичност на обществената промяна. В основата на нейната работливост са условия, които не се дефинират от външни събития, а от самите участници “.

Двадесет и пет години е задоволително дълга история за едно малко съдружие, оцеляващо съвсем напълно със самофинансиране, минало през разнообразни динамичности, оптимизъм и разочарования, неведнъж преформулирало задачите и тактиките си, с цел да реши смисъла на своето битие, само че да остане правилно на базисните си правила, които следва и в тази галерия. Сред тях са демократизацията на формата и езика на образните изкуства; построяването на взаимоотношенията сред изкуството и публичното пространство, подхранващо самоактуализацията на художествените езици; наложителното освежаване на теоретичната и практична база на професионалното образование; безспорната религия в смисъла и силата на самостоятелния креативен изказ, както и разбирането, че актуалното изкуство е културното завещание на бъдещето.

Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Програма „ Култура “ на Столичната община.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР